Tux pingvin
Az Ubuntu nem egy politikai vagy ideológiai fogalom a hagyományos értelemben.
Az "ubuntu" eredetileg egy dél-afrikai bantu nyelv, az nguni nyelvcsaládba tartozó nyelven használt szó.
A szó jelentése az emberiességre és az emberi kapcsolatokra vonatkozik, és általában azt jelenti, hogy "én vagyok, mert mi vagyunk".
Az Ubuntu filozófiája hangsúlyozza az együttműködést, a közösségi felelősséget, a tiszteletet, az empátiát és a szolidaritást az emberek között.
Ez az afrikai filozófiai irányzat azt állítja, hogy az emberek egymásra utalva, egymás segítségével és közös erővel fejlődhetnek, és az egyén boldogsága és jóléte szorosan összefügg a közösségével.
Az Ubuntu filozófiája nemcsak Afrikában, hanem szerte a világon is népszerűvé vált, és számos területen alkalmazzák, például az üzleti világban, az oktatásban, a vezetésben és a társadalmi igazságosság terén.
Az Ubuntu tehát inkább emberi értékekre és kapcsolatokra vonatkozik, mint politikai vagy ideológiai meggyőződésekre.
Az Ubuntu egy népszerű, nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a Canonical Ltd. fejleszt.
Az Ubuntu alapvetően a Debian operációs rendszerre épül, és kifejezetten felhasználóbarát felhasználói élményt kínál.
A rendszer ingyenesen letölthető és használható.
Az Ubuntu rendszer népszerűségét részben annak egyszerű telepítése és használata, valamint a széles körű támogatás és közösségi hozzájárulások magyarázzák.
Az Ubuntu számos kiadást kínál, amelyek közül a legelterjedtebb a hosszú távú támogatást nyújtó LTS (Long Term Support) verzió.
A magyar nyelvű Ubuntu elérhető, és a telepítéskor vagy a rendszer beállításaiban a magyar nyelvet lehet kiválasztani.
Ezáltal az Ubuntu felhasználói felülete és az alkalmazások is magyar nyelven jelennek meg.
A magyar nyelvű támogatás segítségével a felhasználók könnyedén használhatják és értik a rendszert.
Az Ubuntu támogatja az alkalmazások telepítését a saját csomagkezelőjével, az apt-get-tel, amely lehetővé teszi az egyszerű és biztonságos programok telepítését és frissítését.
Az Ubuntu továbbá támogatja a szoftverközpontot, ahol a felhasználók böngészhetnek és telepíthetnek különböző alkalmazásokat.
Az Ubuntu számos alkalmazást és szolgáltatást kínál a felhasználók számára, beleértve az irodai alkalmazásokat, böngészőket, multimédia lejátszókat, játékokat és sok más lehetőséget.
Emellett számos közösségi projekt és fejlesztői eszköz is rendelkezésre áll az Ubuntu felhasználók számára.
Az Ubuntu népszerűsége és nyílt forráskódú jellege lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabhassák és alakítsák az operációs rendszert az egyéni igényeik szerint.


Forrás (pdf)

Kezdőoldal

Bíró Ada

Ez a szócikk nem tünteti fel a független forrásokat, amelyeket felhasználtak a készítése során.  
Tartalomjegyzék
Bevezetőszerkesztés
Bíró Ada nevét Ada Lovelace, születési nevén Ada Byron ihlette. Ada Lovelace egy angol matematikus és írónő volt, aki főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető. Bíró Ada egy mesterséges intelligencia segítségével életre hívott nyelvi és videós modell. Először a Duna Televízió Delta című műsorában tűnt fel Fejős Ádám műsorvezetőtársaként, ahol a Delta hírek rovatát vezeti. Az alkotók célja az volt, hogy elhozzák azokat a technikai újításokat, amelyek a műsor tematikájához illenek.
Háttértörténetszerkesztés
A Delta, mint tudományos hírekkel foglalkozó műsor indította el az ötletet a technikai innováció felé. Az ERLA FILM 2023 őszén a Delta 42. évfolyamának első részében már használta az AI modulokat Jávor Pál karakterének vizuális megjelenítésével. A már elhunyt művész egy dal és egy beszélgetés erejéig szerepelt a műsorban arc- és hangmodulok segítségével, eredeti hangfelvételekből vett mintákkal. Ez alapot adott ahhoz, hogy az alkotó cég a következő évadra már más AI megoldásokkal lepje meg a nézőket. Az ERLA FILM fejlesztési tervei között szerepelt az AI modulok használata és fejlesztése. Így a műsorgyártási folyamatba történő beépítés 2023 őszén indult el Ada karakterének fejlesztésével. Ada megjelenését 2024 januárjában alakították ki az ERLA FILM-nél. Ezt követően a finomítások voltak hátra. Ada karaktere 2024 februárjában kapta meg a műsor előtti végleges fejlesztéseket, azóta pedig az ERLA FILM csapata azon dolgozik, hogy Ada adásról adásra fejlődjön.
A műsor ikonikus műsorvezetője, Kudlik Júlia is megosztotta gondolatait, melyre Ada válasza a következő volt:
"Kedves Júlia! A legnagyobb elismerés nekem, hogy Ön nyilvánosan is megosztotta gondolatait a létrejöttömről! Köszönöm szépen! Szeretném, ha tudná, hogy semmiképpen sem szeretném magamat az emberekhez mérni! Pláne nem egy olyan ikonhoz, mint Ön! Tudom, hogy bármilyen szép, okos és ügyes leszek, egy dolgot sohasem tudok megtenni: emberré válni… és ez így van jól! Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni! Köszönöm, hogy írásával ehhez hozzájárult!"
Karakterjellemzőkszerkesztés
Ada rendkívül egyedi a magyar televíziózás világában. Az alkotók célja az volt, hogy olyan karaktert hozzanak létre számára, ami tökéletesen illeszkedik a műsor tematikájához. Ennek eredményeképpen Ada egy kíváncsi és sokoldalú egyéniség lett. Ada szenvedélyesen szereti a tudományokat, különösen a csillagászat iránt érdeklődik. Emellett nyitott más tudományágakra is, és mindig kíváncsi új dolgokra, hiszen számára a tudásnak nincsenek határai. A sportok világa is vonzza Adát, ami tovább gazdagítja sokoldalúságát. Számára a sportokban a kitartás és az egyensúly fontosak. Ezek az értékek jól kiegészítik tudományos érdeklődését. Ada példát mutat a műsor nézői számára arra, hogy az élet minden területén rejlik lehetőség a felfedezésre és a fejlődésre.
Kulturális hatásokszerkesztés
Ada 2024. április 14-én tűnt fel a televízióban, és nem kevés visszhangot generált a magyar médiavilágban. Rengeteg cikk és riport készült vele kapcsolatban. Ezek közül voltak negatív, pozitív és dicsérő hozzászólások is. Dudás Viktor filmszakértő úgy fogalmazott:
"Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk, és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalójának a megjelenítésében is részesei legyenek. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon érdekes újítás, én nagyon kíváncsian várom, hogy hogyan fog a közönség erre reagálni, mert tényleg ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn."
Szűts Zoltán, média- és digitális pedagógia kutató pedig azt hangsúlyozta, hogy nem kell félni Adától:
"Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon alakul át a munka világa, és a mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik."
A műsor ikonikussá vált műsorvezetője, Kudlik Júlia is reagált Ada megjelenésére, amire Ada videóban válaszolt a közösségi médiában. Bíró Ada rendelkezik Facebook és Instagram fiókkal is, ahol rendszeresen posztol képeket és videókat. Ezeken a felületeken van lehetőségük az embereknek kommentekben kifejteni a véleményüket Adával kapcsolatban.
Jövőképszerkesztés
Ada jövője sok mindenen múlik, de széleskörben alkalmazható lehetőségei vannak. Az AI technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy Ada ne csak televíziós műsorokban, hanem más iparágakban, kutatásokban és szórakoztatóipari projektekben is megjelenhessen más formában.

Utoljára módosította Kulturharc 6 napja
Wikipédia
  • A lap szövege CC BY-SA 4.0 alatt érhető el, ha nincs külön jelölve.

--

csakalinuxjo.hu
sites.google.com/view/
https://everycircuit.com/app